Ta vare på vikingtøyet!

To av gutta i laget på Tingvatn marked 2014 Bilde tatt av Anne Douglas Wigland
To av gutta i laget på Tingvatn marked 2014
Bilde tatt av Anne Douglas Wigland

Litt om hvordan man tar vare på vikingtøy. Tøyet er laget at to typer materialer, ull og lin. Linkategorien kan også inneholde plagg laget av hamp eller brennesle. Ullkategorien kan også inneholde silke.

Ull vet de fleste hvordan skal behandles; det skal vaskes for hånd eller på håndvaskeprogram med et ullvaskemiddel. Dette gjelder også vikingtøy i denne kategorien. Det er spesielt viktig å legge merke til at broderte plagg bør behandles spesielt varsomt. Hvis de skal vaskes i maskin bør de i vaskepose. Noen syr også ull brikkebånd eller bruker ulltråd til brodering av linplagg og da må de også vaskes som ull.

Lin, hamp og nesle er alle ganske like plantefibre og kan behandles likt. Disse plantefiberne tåler mye når de er tørre men er sårbare når de er våte. Linstoff tåler mye varme men lite bevegelse. Det vil si at linet kan kokes i gryte men tåler dårlig mye bevegelse som sentrifugering. Vi anbefaler at lintøy vaskes på 40 graders finvask program eller for hånd da dette har beste kombinasjon av temperatur og skånsom bevegelse. Det er viktig å henge linplagg raskt til tørk og rett da det ellers kan være vanskelig å få ut rynkene i stoffet.